Werkwijze - Consult

Opmerking

Goed om te weten: tijdens het consult leer ik je uiteraard specifiek voor jouw situatie wat je wel of juist niet moet doen. Maar ik leer je ook de basis: hoe werken relaties tussen honden onderling en relaties tussen mens en hond. Vanuit die basis gaan we aan de slag. Het mooie is dat je hier niet alleen heel veel aan hebt bij de hond die je nu hebt, maar ook alle andere honden (die je nog gaat krijgen of in het algemeen).

Contact

Nadat je contact met me hebt opgenomen, wil ik je graag bellen voor een korte intake en om een afspraak te maken. Als je na het gesprek besluit om toch niet verder te gaan, is dat geen enkel probleem.

Consult - stap 1 - Intake

Tijdens het consult bespreken we de situatie wat verder. Ook wil ik het gedrag van je hond graag in de praktijk zien. In het begin zal ik me zo neutraal mogelijk opstellen, omdat ik het gedrag van je hond (nog) niet wil beïnvloeden. Eerst wil ik namelijk zien wat er niet goed gaat, en vooral: waarom. Dat kan ik niet zien als ik het gedrag van je hond meteen bij binnenkomst "aanpak".

 

Aan het eind van de intake ga ik je uitleggen waarom je hond doet wat hij/zij doet, en hoe we er samen voor gaan zorgen dat het gedrag verandert.

Consult - stap 2 - Ik aan de slag

Nadat we het (probleem-)gedrag in de praktijk gezien en beoordeeld hebben, gaan we het gedrag aanpakken. In vrijwel alle gevallen gaan we je hond triggeren om het probleemgedrag te vertonen (*). Vervolgens laat ik je zien hoe je je hond laat merken dat zijn gedrag niet gewenst is (#). Daarbij leg ik je uit wat ik doe en waarom. Als je dit vaak genoeg herhaalt, stopt het gedrag.

 

* als dat betekent dat bijvoorbeeld een 3e persoon op de deur moet kloppen of aan moet bellen, om maar wat te noemen, dan moet dat geregeld kunnen worden (om geen tijd te verliezen zou je hier vast aan kunnen denken vóórdat ik kom)

* om je gerust te stellen, stel dat je bijvoorbeeld een agressieve hond hebt: agressie is een symptoom. We gaan je hond dus niet agressief maken, maar juist voorkomen dat hij/zij agressief wordt!

# om je gerust te stellen: dat doe ik nooit door boos te worden of uw hond pijn te doen

Consult - stap 3 - U aan de slag!

Het is natuurlijk heel leuk om te zien dat ik het gedrag van je hond positief beïnvloedt. Maar ja, als ik na het consult weer weg ben, heb je daar niet zoveel meer aan! Daarom ga je bij de volgende stap zelf aan de slag. We triggeren je hond opnieuw om zijn gedrag te vertonen, maar deze keer is het aan jou om het gedrag te corrigeren of te voorkomen. Natuurlijk begeleid ik je bij dit hele proces en leg ik uit waar je op moet letten. Maak je ook niet druk: dit gaat zelden meteen de eerste keer goed! Ik ga je aanmoedigen en samen komen we waar we willen zijn.

 

Wanneer dit allemaal is gelukt, blijven we het herhalen totdat je het helemaal zelf kan. Genoeg herhaling zorgt ervoor dat het voor zowel de hond als voor jezelf een automatisme wordt. Heb je dat bereikt, dan verdwijnt je probleem als sneeuw voor de zon.

Consult - stap 4 - Evaluatie

We bespreken samen of je tevreden bent over het consult / genoeg (zelf-)vertrouwen hebt gekregen om zelf verder te gaan. Soms is 1x al voldoende. Soms is een vervolgafspraak nodig. In heel uitzonderlijke gevallen neem ik je hond mee om met hem/haar te werken, voordat je zelf verder gaat (alleen in overleg, ik ontvoer geen honden!). Dit stel ik eigenlijk alleen voor als het vertrouwen tussen je hond en jou zo verstoord is, dat het tot gevaarlijke situaties zou kunnen leiden.

 

In alle gevallen neem ik na enige tijd nog contact op om het resultaat op te volgen en eventueel nog wat tips te geven.

Uitleg: verschil standaard consult en kort consult

Om een idee te krijgen van wat je nodig hebt:

Een 'standaard consult' van 3 uur is geschikt voor een hond / situatie met meerdere of dieper liggende problemen.

Een 'kort consult' van 1,5 uur is geschikt als je maar 1 specifiek probleem hebt. Bijvoorbeeld:

 • trekken aan de lijn

 • veel blaffen

 • gaat niet samen met de kat / andere dieren

 • reageert buiten heftig op andere honden / dieren

 • overdondert je bezoek

 • eet alles op

 

Het kan echter zo zijn dat we er tijdens een kort consult achterkomen dat er tóch meerdere of dieper liggende problemen zijn, waardoor er meer tijd nodig is. Om maar wat te noemen: je hond trekt veel aan de lijn, maar aan de basis ligt eigenlijk dat je hond heel angstig is. Dan hebben we in de meeste gevallen wat meer tijd nodig. Dan bespreken we in overleg hoe we verder gaan / of we er nog een vervolg aan geven.

 

Als je niet weet wat je nodig hebt voor jouw situatie, dan bespreken we dat eerst samen.