Werkwijze - Basistraining

Voor wie is de basistraining geschikt?

De basistraining is kort gezegd goed voor iedere hondeneigenaar / iedere hond. Of het nu om een pup of oudere hond gaat, om een Chihuahua of Deense Dog. In tegenstelling tot een puppycursus focussen we ons vooral op jouw skills als eigenaar oftewel roedelleider. Het voordeel daarvan is dat je zelf de trainer van je hond wordt. Daar heb je heel veel aan bij de hond die je nu hebt, maar ook bij alle honden die je nog gaat krijgen! De basistraining doen we bij u thuis / in uw omgeving. Daar ga je immers zelf met je hond aan de slag. Omdat ik ook heel veel werk met honden met probleemgedrag, zien we zo ook direct of er dingen in uw omgeving zijn waar je specifiek op zou kunnen letten.

Contact

Nadat je contact met me hebt opgenomen, wil ik je graag bellen voor een korte intake en om een afspraak te maken. Als je na het gesprek besluit om toch niet verder te gaan, is dat geen enkel probleem.

De basistraining

De complete basistraining bestaat uit 3 lessen van 1,5 uur. Bij voorkeur steeds een week ertussen, zodat je in de tussentijd zelf verder kunt. De week erop zien we dan samen de voortgang en kunnen we nog wat bijschaven, indien nodig. Zoals in de inleiding hierboven beschreven, doen we de basistraining in uw eigen omgeving.

 

Hieronder een overzicht van wat er tijdens de basistraining allemaal aan bod komt. Middels het 'pijltje naar beneden' kun je ieder item uitklappen en de beschrijving lezen.

Kennismaking

Eerst even voorstellen! Gezellig kennismaken met mens en dier.

Uitleg van de basis

Hoe werken relaties tussen honden onderling en tussen mens en hond? Wat gebeurt er in het brein van je hond? Hoe ziet je hond jou eigenlijk? Voor een goede start is dit essentieel om te weten!

Signalen uitwisselen

Hoe "praat" je met je hond? Wat voor signalen geeft je hond aan jou? Hoe geef je duidelijke signalen aan je hond? Doe je dat met geluid, lichaamstaal of anders? We gaan dat meteen in de praktijk zien.

Speerpunt: neus, ogen, oren!

Voeren

Je zou het niet zeggen, maar op héél veel plekken gaat dit fout! Met probleemgedrag als resultaat (soms pas na jaren).

Wanneer geef je voer? Hoe geef je voer? Wat is normaal en wat is abnormaal eetgedrag?

Grenzen aangeven

Hoe leg je je hond regels, grenzen, beperkingen op? Soms wordt er gedacht dat het fijn is voor een hond om alles te mogen. Weet dan dat je hond zich fijner, veiliger en vooral rustiger voelt als deze duidelijkheid krijgt van je.

De manier waarop je dat doet, is bepalend voor het (fijne) gevoel van je hond. Dat ga ik je interactief leren.

Wennen aan geluiden en objecten

Je zult zien dat je hond op een gegeven moment gaat reageren op de wereld om hem heen. Hoe leid je dit in goede banen? Hoe voorkom je dat de reactie van je hond op een geluid of voorwerp een probleem wordt? En het belangrijkste: hoe leer je je hond de wereld om hem heen vertrouwen?

Wandelingen

Er zijn weinig dingen zo belangrijk voor een hond als geregelde, goede wandelingen. Maar hoe ziet een "goede" wandeling eruit? Waar let je op? Waarschijnlijk zul je veel wandelingen gaan maken met je diertje. Dat kunnen dan maar beter fijne momenten zijn!

Aan het eind van elk van de 3 trainingen maken we samen een wandeling buiten, en leer je waar je op moet letten om een plezier te maken van de wandelingen.

Dingen aanleren

Praktische en leuke dingen, zoals "zitten", "liggen" en "komen". Zijn er andere dingen die je je kwispelende vriend graag wil leren? Laat het weten!

(Disclaimer: helaas kan ik je hond niet leren om voor je te koken of de was voor je te doen, sorry!)

Dingen afleren

Waarschijnlijk wil je niet dat er tegen je bezoek wordt opgesprongen, en ook geen eindeloos geblaf. Spollen door de huiskamer en alle planten en potten ondersteboven rennen? Liever niet, toch?

Op een diervriendelijke manier leer je om ongewenst gedrag af te leren.

Alleen zijn

Voor een hond is het niet natuurlijk om alleen te zijn. Helaas is dit in veel gevallen / gezinssituaties wel nodig. Je hond kan dit gelukkig leren. Je leert wat je moet doen om dit voor elkaar te krijgen. Maar ook vooral wat je niet moet doen.

Vul zelf maar in!

Zijn er andere dingen die je wil vragen, leren? Laat maar weten!